Dolegliwości trawienne – powszechna choroba i profilaktyka

Posted on Lis 1 2016 - 6:28am by Emilia Michalska

Trawienie jako jedna z podstawowych funkcji naszego organizmu codziennie wystawiane jest na próby. Niezdrowe ciężkostrawne posiłki, przyrządzane z dużą ilością oleju, smażone, albo zbyt słodkie działają obciążająco na cały układ. Nieodpowiednio dobrane posiłki oraz towarzyszący im pospiech i stres to największe zagrożenie dla zdrowia, którego konsekwencją są dolegliwości trawienne.

Dolegliwości trawienne – gdzie leży ich przyczyna?

Rozpoczęty w jamie ustnej proce trawienia przechodzi kilka etapów, kończąc się w jelitach. Dolegliwości trawienne biorą się nie tylko z chorób układu pokarmowego. Na ich pojawienie ich mogą mieć wpływa także: cukrzyca, problemy depresyjne, niedoczynność tarczycy, określony tryb życia – częste podróże, zmiany w spożywanych posiłkach. Wynikają również ze złej diety – spożywania posiłków typu fast food, nieprawidłowego trybu życia, często też wieku. Starsze osoby są bardziej podatne na dolegliwości niż młodsze, choć problem ten może dotknąć osoby w różnym przedziale wiekowym.

Dolegliwości trawienne – biegunki, zaparcia, wzdęcia

Nietolerancja na niektóre pokarmy, spożycie nieświeżego pokarmu, brak regularności w spożywaniu posiłków, stres, choroby narządów pokarmowych to źródło problemów trawiennych. Atakowane są najczęściej: żołądek, wątroba, trzustka i jelita. Objawiają się natomiast poprzez biegunki, wzdęcia, czy zaparcia. Chory odczuwa ból w brzuchu – może być on w postaci kłucia, ma uczcie pełności, dlatego taki istotne jest, by niwelować je na co dzień, aby nie dopuścić do powstawania poważniejszych powikłań.

Na dolegliwość trawienne Amol

W obciążonym obecnością zalegających pokarmów żołądku tworzą się gazy zalegające w jelitach. Przyspieszeniem trawienia powinna być dieta bogata w błonnik, a jego źródłem są warzywa i owoce. Witaminy i minerały także są niezbędne, bo dzięki temu pokarmy są lepiej trawione. „Odciążeniem” jelit jest także ich oczyszczanie, które pozwala na usunięcie resztek pokarmu, co daje poprawę ich perystaltyki. Są też odpowiednie przyprawy, które poprawiają trawienie, np. pieprz cayenne.

W momentach dużych problemów warto sięgnąć po Amol na dolegliwości trawienne. Jego ziołowy skład pozwala na uspokojenie pracy żołądka, trzustki oraz jelit, nie powodując przy tym powikłań jak w przypadku stosowania lekarstw.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
About the Author

Leave A Response